ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğrencilerine Tuğla-Kiremit Eğitimi Verildi

TUKDER ile (ODTÜ) Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ nin yaz stajı kapsamında ortaklaşa düzenlediği, tuğla – kiremit konulu teorik ve uygulamalı eğitimler, 8-15-27-29 Haziran 2015 tarihlerinde, Ankara’daki Türkiye Eğitim Şantiyesinde yapıldı. Eğitime, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı. Her hafta farklı öğrenci grubu olmak üzere, dört hafta boyunca, haftada bir gün olmak üzere yaklaşık 100 öğrenciye, bu eğitimler verilmiştir.

Eğitimin teorik bölümünde; Tuğla ve Kiremit Üretimi, Tuğla (TS EN 771–1) ve Kiremit (TS EN 1304) standartları, dolgu ve taşıyıcı asmolen (TS 1261-TS EN 15037-3) standart ve uygulamaları, Binalarda Isı Yalıtım Kuralları (TS 825), Deprem Yönetmeliği, Yangın Yönetmeliği, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, CE – G işaretlemeleri ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Bunların yanı sıra kiremit özellikleri, uygulaması, uygulamadan kaynaklanan hatalar ve yangın yönetmeliğine göre bu malzemenin test edilmeye gerek kalmadan hiç yanmaz A1 sınıfı malzeme olarak çatılarda güvenli kaplama malzemesi olarak kullanılabileceği belirtildi.

Ayrıca tuğla duvar uygulamaları, uygulamalardan kaynaklanan hatalar, ısıl gün bölgelerine göre alternatif duvar çözümleri, ses yalıtımına karşı gösterdiği yüksek performans, yatay deprem yükleri altında çalışma şekli ve gösterdiği yüksek performanstan dolayı deprem bölgelerinde özellikle tuğla duvarların kullanılması gerektiğinin altı çizildi.

Eğitimin uygulama bölümünde ise; öğrenciler gruplara ayrılarak, her grup farklı tip tuğlalar ile uygulama yaptırıldı. Ayrıca daha önce yapılan çatı maketi üzerinde öğrencilere, çatı uygulamaları yaptırıldı.

Eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen, ODTÜ Mimarlık bölümü öğretim üyeleri ile araştırma görevlileri başta olmak üzere, katılan bütün öğrencilere TUKDER adına teşekkür eder, başarılar dileriz.

Ayrıca bu organizasyona sponsorluk yapan; Artuğ, Baysan Baykara, Ekos, Işıklar, Kilsan, Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi ve Ülkü Toprak’ a Derneğimiz ve Sektörümüz adına teşekkür ederiz.